Klasyfikacja herbaty i jej gatunki
Herbatę klasyfikuje się ze względu na część latorośli, z której zostanie wyprodukowana dana herbata. W związku z tym, najlepszą jest ta,
przygotowywana z jeszcze nie rozwiniętych pączków. Nazywa się "Tippy Golden Flowery Orange Pekoe", czyli po prostu herbata kwiatowa. Za herbatę pierwszego gatunku uważana jest ta, wytwarzana z pierwszych, młodziutkich listków i
maleńkich pączków. Nazywa się ja Flower Orange Pekoe. Istnieje także herbata drugiego gatunku. Jest to Orange Pekoe. Produkuje się ją z "drugich listków", czyli ze starszych, już rozwiniętych części latorośli. Pekoe, Pekoe Souchong, Broken Orange Pekoe, Broken Pekoe, Broken Souchong,
to herbaty wytwarzane z trzecich, czwartych, piątych i późniejszych listków krzewu herbacianego. Zebrane liście po ciężkiej drodze (patrz "O
herbacie")
dzieli się na gatunki, które zależą od sposobu wytwarzania danej herbaty.
I tak najpopularniejszą herbatą w Europie jest:
Herbata Czarna - składają się na nią listki sfermentowane. Stanowi ona 98% światowego handlu i jest produkowana głównie przez Chiny i Indonezję.
Herbata Zielona - jest bardziej gorzka od czarnej i ma piękny słomkowy kolor. Stanowi ona podstawę Japońskiego ceremoniału picia herbaty. (patrz "Chanoyu") Rozpowszechniona głównie w krajach Azji Wschodniej.
Herbata Żółta - pośrednia pomiędzy czarną, a zieloną. Poddawana jest temu samemu procesowi co ta pierwsza, tyle tylko, że w herbacie żółtej etap fermentacji zostaje nagle przerywany. Występuje wyłącznie w Chinach. W Europie bardzo mało znana.
Herbata Biała - herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Zbiera się ją tylko raz roku i tylko ręcznie. Natychmiast po tym zostaje ona suszona. Przez prawdziwych znawców jest uznawana za najwyższy gatunek.
Dzieli się ona na dwa podgatunki:
1. Pai Mu Tan , oraz
2. Yin Zan (Srebrna Igła) - jest to najdroższa herbata na świecie. Można o niej powiedzieć, że jest to prawdziwy "biały kruk" wśród herbat.
Herbaty Aromatyzowane - sporządza się je z różnego rodzaju herbat (m. in. czarnej, zielonej, żółtej). Wszystko dzieje się w tzw. bębnach obrotowych, w których do kręcących się listków dodaje się troszkę płatków kwiatowych, skórki z owoców (np. pomarańczy). Można też rozpylić wewnątrz bębna olejki zapachowe, np. owocowe, kwiatowe, korzenne, a nawet niektóre alkohole. Najbardziej znaną herbatą aromatyzowaną jest Earl
Gray.
Herbata Mate (tzw. Yerba Mate) - na Polskim rynku jest już od dawna, aczkolwiek jest bardzo mało znana. Herbata ta
uprawiana jest w Południowej Ameryce, dokładniej w Argentynie, w prowincji
Misiones. Jest to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwę temu napojowi nadali (prawdopodobnie) misjonarze jezuiccy.